Ruoan kotimaisuusaste ja lähiruoka Juveneksen ravintoloissa

Juveneksella ruoan kotimaisuusaste ja lähiruoka ovat tärkeitä teemoja ja näkyy jokapäiväisessä toiminnassamme. Olemme sitoutuneet uudistamaan ruokalistojamme ja raaka-ainevalintojamme jatkuvasti niin, että ne edistävät kotimaista ja ympäristölle kestävämpää elintarviketuotantoa. Pyrimme yrityksenä toimimaan vastuullisen ravintolatoiminnan roolimallina ja pidämme tuotteidemme korkeaa kotimaisuusastetta yhtenä tärkeänä mittarina onnistumisestamme.

Juveneksen käyttämien raaka-aineiden kotimaisuusaste on  81%. Tavoittelemme luvun aktiivista ja tietoista korottamista valitsemalla kotimaista aina, kun se on mahdollista. Käytämme esimerkiksi vain suomalaisia lattiakananmunatuotteita ja kotimaiset maitotaloustuotteet sekä maito tulevat Valiolta. Lihatuotteissa noudatamme tiukkoja alkuperävaatimuksia.

Henkilöstöravintoloissamme käytämme 100 % kotimaista lihaa ja opiskelijaravintoloissa lihan kotimaisuusaste on tällä hetkellä 80 %. Jokaisen ravintolan verkkosivuilta löytyvä linkki lounaslistaan ohjaa suoraan Jamix-palveluun, jossa ruokien kattavat tuotetiedot ovat helposti saatavilla. Jamixista löytyy myös tieto lihan alkuperämaasta, sillä käyttämämme naudan-, sian- ja broilerinliha ovat aina jäljitettävää alkuperää.

Kalan osalta käytämme WWF:n kalaoppaan vihreällä merkittyjä tuotteita sekä MSC- tai ASC-merkittyjä kalatuotteita. Tämä tarkka valintaprosessi varmistaa käyttämämme kalan kestävyyden. Juveneksen ravintoloissa ruokaillessasi voit luottaa siihen, että ruokasi on vastuullisesti tuotettua, terveellistä ja turvallista. Tässä jutussa kerromme syistä, miksi kotimaista ruokaa kannattaa suosia, ja millaisia tavoitteita meillä on lähiruoan käyttöön liittyen tulevaisuudessa.

Miksi suosia kotimaista

Kotimainen ruoka hyödyttää monipuolisesti yhteiskuntaa ja ympäristöä. Kotimaiset tuotteet työllistävät suoraan noin 10 000 sekä välillisesti melkein 300 000 ihmistä Suomessa. Kotimainen tuotanto on olennainen osa maan ruokaturvaa ja huoltovarmuutta, varmistaen paikallisten resurssien tehokkaan hyödyntämisen. Suomessa tuotettujen ruokien valinta minimoi myös ihmisoikeusrikoksien riskin toimitusketjussa ja tukee Suomen maatalouden omavaraisuutta.

Kotimaista lihaa suosimme erityisesti siksi, koska se on turvallista, valvottua ja jäljitettävää. Suomalainen liha on hiilijalanjäljeltään keskimäärin pienempää kuin ulkomainen liha, osittain siksi, että myös eläinten rehu on yleensä peräisin Suomen pelloilta. Rehun valkuaislisänä käytetään jatkuvasti enemmän kotimaista härkäpapua ja hernettä soijan sijaan. Ruokaviraston ylläpitämä rehutoimijarekisteri ja rehuvalvonta varmistavat käytettävän rehun korkean laadun ja turvallisuuden.

Suomalainen ruoantuotanto painottaa eläinten hyvinvointia ja vastuullista lääkkeiden käyttöä. Esimerkiksi antibiootteja ei anneta ennaltaehkäisevästi, vaan pelkästään tarpeeseen eläinlääkärin määräyksestä. On myös erittäin epätodennäköistä saada salmonellatartuntaa suomalaisesta raakalihasta, sillä Suomessa noudatetaan kansallista salmonellavalvontaohjelmaa. Kaiken kaikkiaan kotimainen ruoka valmistetaan korkeiden laatustandardien ja eettisten periaatteiden mukaisesti koko tuotantoketjun ajan.

Perunaa Pohjanmaalta

Juveneksella suosimme myös kotimaisia kasviksia ja juureksia, vaalien satokausiajattelua ruokaohje- ja ruokalistasuunnittelussa. Lähellä tuotettujen raaka-aineiden etuihin sisältyy pienempien kuljetuspäästöjen lisäksi tuoreus, kun ruoka kulkee lyhyemmän matkan pellolta lautaselle. Lyhyt kuljetusmatka edistää ruoan laadun, maun ja ravintoarvojen säilymistä.

Kotimaisista kasviksista peruna on mainio hiilihydraatinlähde ja sen valitseminen vaikkapa riisin tai pastan sijaan on perusteltu sekä ympäristö- että terveysnäkökulmista. Perunan hiilijalanjälki ja vedenkulutus ovat nimittäin moninkertaisesti pienemmät kuin riisillä ja pastalla. Lisäksi peruna on ravitsemuksellisesti rikkaampi vaihtoehto, koska se sisältää enemmän vitamiineja ja hivenaineita. Perunassa on myös resistenttiä, eli imeytymätöntä tärkkelystä, mikä auttaa säilyttämään verensokerin tasapainon ja edistää suoliston hyvinvointia.

Tilaamme perunamme Pohjanmaalaisesta viljelijäomisteisesta yrityksestä, JEPOsta. JEPO kasvattaa lisäaineettomia, kotimaisia perunoita vastuullisesti ja tarkan laadunvalvonnan alla. Jokainen heiltä saapunut peruna on jäljitettävissä; myyntipakkauksesta löytyvän viljelijäkoodin ja päiväyksen avulla saadaan tarkat tiedot perunan alkuperästä aina peltolohkoa myöten. Vuoden 2023 aikana Juvenes on ostanut yhteensä 210 000 kilogrammaa perunaa, mikä vastaa jopa 3,5 milj. perunaa. Kokeile JEPOn perunoita seuraavalla käyntikerrallasi Juveneksen ravintolassa ja tuet suomalaista, kestävää viljelyä!

Lähiruokaa nyt ja huomenna

Olemme asettaneet pitkän aikavälin tavoitteita yrityksellemme, jotka pohjautuvat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Yksi tavoitteistamme on lisätä suomalaisen kalan käyttöä. Käytännössä aiomme toteuttaa tämän kehittämällä vuosittain 10 uutta kotimaista kalaa sisältävää reseptiä, jotta suomalainen kala löytyisi yhä useammin ruokalistoiltamme. Tällä keinolla pyrimme suojelemaan merten tarjoamia luonnonvaroja ja edistämään niiden kestävää käyttöä. Kotimaista kalaa suosimalla autamme myös suojelemaan merten ja rannikkoalueiden ekosysteemejä kestävästi.

Tulevaisuudessa pyrimme myös löytämään keinoja korvata tuontiraaka-aineita kotimaisilla vaihtoehdoilla ilman, että uhraamme ruoan makua ja houkuttelevuutta. Esimerkiksi riisin voisi monissa ruoissa korvata terveellisemmällä ja vähäpäästöisemmällä kauralla tai kuitupitoisella ohralla. Ammattitaitoinen tuotekehitystiimimme kehittääkin aktiivisesti uusia, innovatiivisia reseptejä vastaamaan tämän päivän tarpeita.

Juveneksella panostamme kotimaisten tuotteiden käyttöön myös asiakkaiden innoittamana. Maa- ja metsätalousministeriön vuonna 2022 teettämä kyselytutkimus osoittaa, että kuluttajien arvostus kotimaista ruokaa kohtaan on kasvussa. Tutkimuksen mukaan peräti 88 prosenttia suomalaisista katsoo, että kotimaisen ruoan tuotantoa tulisi tukea, ja 94 prosenttia pitää oleellisena kotimaisten elintarvikkeiden saatavuuden turvaamista. Ruokailemalla Juveneksen ravintoloissa tuet suomalaista maataloutta ja olet mukana tässä kollektiivisessa liikkeessä kohti kestävämpää tulevaisuutta.

 

Lähteet:

Kauhanen, M. (2023). Mietityttävätkö lihan ympäristövaikutukset? Näin lihan hiilijalanjälkeä on mahdollista pienentää. Kesko Oyj. https://www.k-ryhma.fi/artikkeli/mietityttavatko-lihan-ymparistovaikutukset-nain-lihan-hiilijalanjalkea-on-mahdollista-pienentaa

Laitinen, J. (2014). Kaura ja ohra vähentävät monien kansantautien riskiä. Helsingin Sanomat. https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000002705905.html

Latvonen, A. (2021). Perunan ja sokerijuurikkaan tuotanto. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto – MTK. https://www.mtk.fi/-/muu-kasvituotanto-1

Lihatiedotusyhdistys ry. 10 syytä valita suomalainen liha. https://www.lihatiedotus.fi/vastuullisesti-ja-kestavasti-suomalaista/10-syyta-valita-suomalainen-liha.html

Maa- ja metsätalousministeriö. (2022) Suomalaisilta vahva kannatus kotimaisen ruuan tuotannon tukemiselle. https://mmm.fi/-/suomalaisilta-vahva-kannatus-kotimaisen-ruuan-tuotannon-tukemiselle

Medical News Today. (2017) How can potatoes benefit my health? https://www.medicalnewstoday.com/articles/280579#benefits

800 540 Markkinointi Juvenes